Optagelse med videokamera

Dette er en teknisk guide, der skal hjælpe dig med at betjene kameraet i forhold til de fire grundlæggende ting, man skal forholde sig til for at være sikker på at få de bedst mulige billeder i kassen. De kan koges ned til en huskeliste:

 1. Komposition (billedudsnit)
 2. Fokus (skarphed)
 3. Lys
 4. Farver

Alle kameraets væsentligste funktioner kan placeres i en af disse fire kategorier. Disse funktioner kan alle fungere automatisk (på nær komposition), men det er rart at vide, hvordan man betjener dem manuelt, da det autofunktionen ofte kan have uheldige konsekvenser.

 

1. Komposition (billedudsnit)

Den eneste funktion på kameraet, der direkte har at gøre med, hvor kanten af billedet skal være, er zoomknappen. Husk:

 • check at der ikke er ”uheldige” elementer i billedet (ledninger, boomstænger osv.).
 • overvej om kameraet skal være håndholdt eller på stativ.
 • skal det være fugle-, frø- eller normalperspektiv (altså: hvor højt skal kameraet bæres/stå på stativet).
 • skal der være kamerabevægelser (panorering, tiltning, rotation), så prøv dem grundigt igennem før optagelse. Andet ville være spild af bånd.

 

2. Fokus (skarphed)

Funktionen, der styrer om billedet er skarpt, kaldes fokus. Man sætter typisk fokus på skuespillerens øjne. Husk:

 • den automatiske fokus virker ofte fint, men kan forårsage fokusskift midt under optagelserne, især hvis man bevæger kameraet eller noget i billedet bevæger sig, så dybden i billedet forandrer sig (fx. en panorering eller en person der går gennem billedet). Skal du have fuld kontrol over hvad der er skarpt i billedet, skal du køre med manuel fokus.

 

3. Lys

Billedets kvalitet har selvfølgelig stor sammenhæng med, hvor godt lyset er. Er det overbelyst, underbelyst eller korrekt belyst?

Hvis der er meget varierende lys i ens billedudsnit, og man ikke har mulighed for at kompensere ved selv at sætte noget lys, er det som regel hovedmotivet i billedet, der skal være korrekt belyst (typisk skuespillerens ansigt). Husk:

 • automatisk belysning fungerer ofte fint og kan være en fin indikator på, hvor meget lys kameraets elektronik mener, der skal til et korrekt belyst billede.
 • men automatisk belysninger er en følsom mekanisme, der vil skrue op og ned for lyset under optagelserne, hvis lysforholdene ændrer sig (fx. hvis der tændes en lampe eller man panorerer forbi et vindue). Og det ser ikke pænt ud. Brug i stedet manuel belysningskontrol.
 • sørg for at der ikke er dele af billedet der ”kridter” (bliver helt hvide), når du selv kontrollerer lyset.

 

4. Farver

Forskelligt lys har forskellige farver. Fx. er udendørs lys blåligt (nej, ikke gult som solen), mens indendørs lys er mere rødligt. Menneskets øje er lavet sådan, at vi kan kompensere for forskellige farvetemperaturer, som det hedder. Derfor har alle ting realistiske farver for os, uanset hvilket lys vi befinder os i.

Sådan fungerer et kamera ikke. Det kompenserer ikke nær så godt for forskellige lysforhold som menneskets øje. Derfor er man af og til nødt til at give kameraet en referencefarve, som det kan justere alle andre farver ud fra. Det gøres ved at fortælle kameraet, hvad der er hvidt, og det kaldes at sætte hvidbalancen.

Man peger kameraet på noget hvidt (fx. et ark papir) i det lys, hvor man skal optage. Sørg for at belysningen er korrekt og at den hvide flade fylder hele billedet. Gennemfør så operationen herunder.

Tryk på WHITE BAL, og ikonet kommer frem i displayet. Valgmulighederne er som oftest:

SET: Den manuelle funktion (ikon=to liggende trekanter). Det er den man skal aktivere, når man peger kameraet mod noget hvidt (se ovenfor).

INDOOR. En forudindstillet funktion til indendørs optagelser (ikon=sol).

OUTDOOR. En forudindstillet funktion til udendørs optagelser (ikon=elpære).

Husk:

 • prøv dig frem for at se hvilken af hvidbalancefunktionerne, der giver de bedste farver i billedet.
 • nogen gange ønsker man at give hele billedet en bestemt toning af farve (fx. en varm rødlig farve til hyggelige optagelser eller et blåligt skær til kolde omgivelser). Prøv de forskellige hvidbalancefunktioner og vurder resultatet.
 • man kan også prøve at sætte hvidbalance manuelt på et lyseblåt stykke papir for at få en rødlig toning eller på et lyserødt papir for at få en blålig toning. Prøv dig frem.