Filmfagligt fokus

Når man producerer en film, er der mange proffe filmfolk med. De er uddannede og dygtige inden for hvert deres fag. Man kan lære meget af at analysere deres film. Vi har udvalgt nogle forskellige vinkler, som kan hjælpe jer til at få hul på analysen.

 

Se en kortfilm, f.eks. på Filmcentralen, og kør så analysen nedenfor. I kan for eksempel arbejde i grupper eller par, hvor gruppen koncentrerer sig om at se efter en af filmfaglighederne hver.

 

Fotograf

Se på brugen af billedbeskæringer, perspektiv og bevægelser både i indledningen – anslaget – og resten af filmen. Se på brugen af lys og mørke. Er der sat lys? Hvordan er lyset sat? Hvilke billedbeskæringer bruges mest – til hvad?

Scenograf, Kostumier, Sminkør, Rekvisitør

Se på filmens og de enkelte sceners stemning. Hvilken tidsalder er vi i? Hvordan kan vi se det? Hvilken farveholdning er der i filmen? Hvilken betydning har locations, kostumer, sminke, hovedrekvisit og andre rekvisitter?

Tonemester

Hvordan og hvornår og hvorfor bruges atmosfærer, dialog, geräusch/foley, musik eller stilhed i filmen som helhed og i de enkelte scener?

Producer

Er der noget i filmen, som har været særligt dyrt, besværligt eller tidskrævende at optage? Har filmen mon været dyr at indspille? Bruges der eksotiske/ikke-eksotiske locations, studieoptagelser? Bruges der mange skuespillere, statister, stunts, flyveture eller andet? Har de andre faggrupper: fotograf, scenograf, kostumier osv. brugt megen tid og mange penge til deres fagområde?

 

Manuskriptforfatter/instruktør

Hvordan tror I, idéen til historien er opstået? Hvordan bygges karaktererne op: hovedkarakter, modstander(e), hjælper(e)? Hvem er hovedkarakteren? Er der helte/skurke? Hvad har manuskriptforfatteren gjort for at gøre karaktererne og historien mere spændende. Tegn en kurve over spændingsforløbet, indtegn blandt andet: anslag, konfliktoptrapning, klimaks osv.


Klipper

Lægger man mærke til klipningen? Hvordan er klipperytmen: hurtig/langsom? Følger klipperytmen musikken? Hvilken følelse giver klipningen, f.eks. glidende? Hvilke billeder klippes der fra/til? Er der nogen steder, hvor filmen går i sort? Hvis ja, hvorfor mon?

Alle

Hvordan hjælper dit fagområde til at understrege filmens genre: thriller, socialrealisme, love story osv.?

Dokumenter og links