Guide til gratis musik

Når du finder musik til din film, skal du være sikker på at du har rettighederne til at bruge den.

Du må generelt ikke bruge musik lavet af musikere, du fx lytter til på Spotify. Så skal man betale for musikken, og det kan være dyrt og besværligt.

Men her er en guide til, hvad du så kan gøre. Der er nemlig masser af god, stemningsfuld musik online, som du kan bruge gratis, så længe du skriver kunstneren på rulleteksterne.

 

Musik i klippeprogrammet

Flere og flere klippeprogrammer har en sektion med musik, der kan bruges. Det gælder fx WeVideo.

Ofte er udvalget dog begrænset, og du finder ikke det stykke musik, der passer til jeres film. Så kan du lede videre på disse sites:

 

Freemusicarchive.org
Denne side har mange forskellige typer musik, og du kan søge efter musik der har en bestemt følelse (f.eks. boblende, reflekterende, sofistikeret). Al musikken herpå har en Creative Commons Licens, hvilket betyder at det kan bruges gratis under visse betingelser. Når du søger efter noget, skal du klikke ’Allow for use in remix or video’ for at være sikker på, at du har lov til at bruge det.

Når du har fundet noget, du gerne vil have, klikker du på pilen nedad. Så downloader du det. Husk at give kunstneren credit ved at skrive ”Sang af Kunstner” på rulleteksterne (f.eks. ”Colorful as ever” af Broke for Free)

 

Incompetech.com
Her er der rigtig meget musik, der lyder professionelt og som du kan bruge lige så tosset du vil (bare husk at skrive at Kevin MacLeod har lavet musikken samt hvilket nummer, I bruger, på rulleteksterne til filmen). Du kan søge gennem genrer og stemninger.

 

Youtube’s Audio Library
Youtube har en sektion med gratis musik, som du må benytte til din film. Der kan søges mellem genrer, stemninger, instrumenter og varighed. Du downloader filen yderst til højre ved pilen nedad.

Det kræver, at du logger ind på youtube.

 

Garageband
Mange mac-computere har programmet Garageband installeret. Hvis du går ind under sektionen ’Loops’ kan du finde en masse numre, ofte i forskellig længde, til din film.