Kunsten at bruge flere indstillinger

Det er lidt sværere at bruge flere indstillinger, men det bliver også meget bedre film, når man gør det. I filmen herover kan du se et eksempel på forskellen mellem at bruge flere indstillinger og kun at bruge en enkelt.

Kunsten at bruge flere forskellige kameraindstillinger er måske en af de allervigtigste ting at lære, når man skal til at lave film. De fleste lægger ikke mærke til det, men i film og tv bliver der i gennemsnittet klippet hvert 6. sekund. Der bliver ikke klippet til et andet sted, eller til en anden begivenhed, men til en anden kameraindstilling filmet fra en anden vinkel i det samme rum. For eksempel kan der blive klippet fra et totalbillede, hvor man kan se hele rummet og alle skuespillerne, til et nærbillede af en af skuespillerne. 

Mange tror, at det at lave film egentlig bare er at lave en teaterforestilling foran kameraet. Det er det ikke. Kunsten at bruge flere indstillinger er det som for alvor adskiller film fra teater. Når man har lært at bruge flere indstillinger, har man også fået et værktøj til at udpege særlige detaljer, og man kan også udtrykke store følelser ved hjælp af små ting som for eksempel et lillebitte smil i stedet for en stor skraldlatter. 

Lær mere om at bruge flere indstillinger