Optagerutinen

Når optagelserne starter er det vigtigt at alle på settet er klar over, hvad der skal ske, og derfor følger man som standard en optagerutine. Optagerutinen sikrer også at der er ro på settet, så skuespillere og crew kan koncentrere sig om at få den bedst mulige optagelse i kassen.

Optagerutinen er som følger:

  1. Indspilningslederen (eller instruktøren) råber ”RO PÅ SETTET – KLAR TIL OPTAGELSE” rigtigt højt, så alle kan høre det. Hvis der er tale om en prøve råbes der ”RO PÅ SETTET – KLAR TIL PRØVE!!!” så alle ved at der er tale om en prøve og IKKE en optagelse.
  2. Alle indtager deres positioner, stopper med at bevæge sig og tier FULDSTÆNDIG stille.
  3. Indspilningslederen (eller instruktøren) spørger højt og tydeligt om tonemesteren er klar ved at sige ”Er lyd klar?”. Tonemesteren svarer højt og tydeligt ”Lyd klar!”.
  4. Indspilningslederen (eller instruktøren) spørger højt og tydeligt om fotografen er klar ved at sige ”Er kamera klar?”. Fotografen svarer højt og tydeligt ”Kamera kører!”, men FØRST når kameraet optager.
  5. Instruktøren råber ”Værsgo’!” så alle kan høre det.
  6. Skuespillerne begynder at spille deres roller, men de venter 5 sekunder med at sige deres første replikker. Det er meget vigtigt, da der skal være tid til, at klipperne kan klippe i optagelsen.
  7. Optagelsen bliver ved indtil instruktøren råber ”Tak!”. Ingen andre kan afbryde optagelsen.
  8. Nu er det vigtigt, at alle forbliver stille, mens instruktøren går frem til skuespillerne og har fuldstændig ro til at instruere dem. Disse sekunder lige efter en optagelse er vigtige, da skuespillerne og instruktøren skal kunne huske lige præcis, hvad det var der kunne gøres bedre.
  9. Så går instruktøren tilbage til fotografen og instruerer denne.
  10. Og så kører rutinen forfra igen og igen indtil indstillingen er i kassen (optaget tilfredsstillende).
TIP

TIP: I kan evt. printe denne side og tage med på optagelse, den ligger som PDF i værktøjskassen.